środa, 20 sierpnia 2014

Cisto maślankowe z wiśniami


Cisto maślankowe z wiśniami to przepis zaczerpnięty z mojego poprzedniego bloga, do którego zgubiłam wszystkie hasła lata temu. W mojej kuchni rzadko się coś powtarza, ale ciasto maślankowe zajmuje w niej szczególne miejsce. Wprost uwielbiam! 



Składniki na ciasto:

  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • pół margaryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 21 na 21). Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Ciasto ma wtedy żółtawy polor. Nie warto czekać aż się przyrumieni bo będzie brzydko wyglądało przy śnieżnobiałej masie.  


Składniki na masę:
  • 700ml maślanki
  • 300ml śmietanki 30%
  • 100g cukru
  • 7-8 łyżeczek żelatyny

Żelatynę rozpuszczany w połowie szklanki ciepłego mleka. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Minimalnie możemy schłodzić w lodówce. Ważne jest żeby była w identycznej lub trochę niższej temperaturze co maślanka. Ja się przyznaje za pierwszym razem zrobiły mi się gluty. Maślankę mieszamy z cukrem. Następnie łączymy z żelatyną. Ubijamy kremówkę i łyżką mieszamy z naszą maślanką. Zalewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki. U mnie było z żelowane i gotowe do spożycia po jakiś 4 godzinach.  


Składniki na kisiel wiśniowy:

  • 1/3 opakowania mrożonych wiśni
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 5 łyżeczek cukru 

Wiśnie z łyżką wody stawiamy na ogień. Dodajemy cukier. Po chwili (jeszcze przed zagotowaniem) odlewamy połowę szklanki soku z którym mieszamy mąkę ziemniaczaną. gdy wiśnie trochę poddusimy mozemy dodać zawartość szklanki. Doprowadzamy do zagotowania. Ozdabiamy ciasto.


 Ciasto zaliczam do grupy moich ulubionych. Wybaczam mu nawet historie z glutami z żelatyny :)


Smacznego :)

3 komentarze: