Cisto maślankowe z wiśniami to przepis zaczerpnięty z mojego poprzedniego bloga, do którego zgubiłam wszystkie hasła lata temu. W mojej kuchni rzadko się coś powtarza, ale ciasto maślankowe zajmuje w niej szczególne miejsce. Wprost uwielbiam!
Składniki na ciasto:
- 200g mąki
- 100g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- pół margaryny
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 21 na 21). Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Ciasto ma wtedy żółtawy polor. Nie warto czekać aż się przyrumieni bo będzie brzydko wyglądało przy śnieżnobiałej masie.
- 700ml maślanki
- 300ml śmietanki 30%
- 100g cukru
- 7-8 łyżeczek żelatyny
Żelatynę rozpuszczany w połowie szklanki ciepłego mleka. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Minimalnie możemy schłodzić w lodówce. Ważne jest żeby była w identycznej lub trochę niższej temperaturze co maślanka. Ja się przyznaje za pierwszym razem zrobiły mi się gluty. Maślankę mieszamy z cukrem. Następnie łączymy z żelatyną. Ubijamy kremówkę i łyżką mieszamy z naszą maślanką. Zalewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki. U mnie było z żelowane i gotowe do spożycia po jakiś 4 godzinach.
Składniki na kisiel wiśniowy:
- 1/3 opakowania mrożonych wiśni
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 5 łyżeczek cukru
Wiśnie z łyżką wody stawiamy na ogień. Dodajemy cukier. Po chwili (jeszcze przed zagotowaniem) odlewamy połowę szklanki soku z którym mieszamy mąkę ziemniaczaną. gdy wiśnie trochę poddusimy mozemy dodać zawartość szklanki. Doprowadzamy do zagotowania. Ozdabiamy ciasto.
Ciasto zaliczam do grupy moich ulubionych. Wybaczam mu nawet historie z glutami z żelatyny :)
Smacznego :)
Ciacho wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńPuszyste i delikatne :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, szczególnie z tym kleksem owocowym na górze :)))
OdpowiedzUsuń