Dżem z mirabelek - Dżem mirabelkowy
Coś dla wielbicieli lekko kwaskowatego smaku dojrzewających w pełnym sierpniowym słońcu mirabelek. Wersja ze śliwek żółtych oraz czerwonych.
Składniki:
- 2 kg śliwek mirabelek (żółtych lub czerwonych)
- 1 kg cukru - tak, tak dużo, a i tak będzie kwaśno :)
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, przesypujemy do garnka, wlewamy pół szklanki wody. Mieszamy często do zagotowania. Zostawiamy na małym ogniu na godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie, gdy mirabelki są już rozgotowane zdejmujemy z kuchenki, i przecieramy przez grube sito (takie jak do odcedzania makaronu). Staramy się przetrzeć jak najwięcej. Przetarty miąższ gotujemy na małym ogniu kolejną godzinę od czasu do czasu mieszając. Pozostawiamy do całkowitego wychłodzenia, np. na całą noc. Wsypujemy cukier i gotujemy kolejną godzinę na małym ogniu. Rozlewamy do słoiczków. Pozostawiamy do wystygnięcia.
czy spożywanie częste może prowadzić do grzybicy dłoni i stóp
OdpowiedzUsuń