Marmurkowy deser borówkowy
Zimny deser na sierpniowe upały.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki borówek
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- galaretka jagodowa
- 1 łyżeczka żelatyny
-2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, wrzucamy pół szklanki borówek i miksujemy blenderem. To borówki nadają specyficznej marmurkowej konsystencji, nie nadają jednak koloru, ponieważ ich wnętrze jest przeźroczyste a nawet można powiedzieć lekko zielone. Do tak powstałej masy dodajemy niebieską galaretkę jagodową. Ja miałam taką na 300 ml więc jeśli kupicie na 500 ml nie wsypujcie całej. Po kilku godzinach, po wystygnięciu wlewamy do szklaneczek/pucharków.
3/4 szklanki mleka gotujemy z łyżeczką cukru oraz żelatyną, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. W czasie studzenia mieszamy kilkukrotnie. Gdy niebieska warstwa całkowicie stężała przelewamy tężejącą już zimną warstwę białą. Na koniec gdy wszystko już jest stężałe możemy udekorować pozostałymi borówkami.
Smacznego :)
prosty i rozkosznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńW prostocie siła :)
UsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń