sobota, 2 sierpnia 2014

Tarteletki morelowe z budyniem

Tarteletki  morelowe z budyniem 


Coś słodko-kwaśnego na leniwe sobotnie popołudnie :)

Składniki na ciasto kruche do tarteletek (około 6-7 szt):
- 2 szklanki mąki (+ 1 szklanka do podsypywania przy wałkowaniu)
- pół szklanki cukru
- 1 jajko
- pół kostki margaryny (100 g) 

Przygotowanie
Składniki zagniatamy, formujemy w kulę. Owijamy ją folią aluminiową i wstawiamy na pół godzimy do zamrażarki. Wałkujemy do grubości 0,5 cm i wykładamy wcześniej natłuczone i obsypane mąką foremki. 
Nakłuwamy widelcem, przykrywamy foremkę z ciastem kawałkiem foli aluminiowej i wsypujemy ryz by zapobiec obsunięciu się boków podczas pieczenia. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach, zdejmujemy folię z ryżem i pieczemy kolejne 5-10 minut do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygną.


Składniki na budyń:
- 100 ml śmietany 30%
- 150 ml mleka 3,2% 
- duża łyżka mąki ziemniaczanej
- mała łyżeczka cukru waniliowego 

Przygotowanie
Łączymy śmietanę z mlekiem. Stawiamy na niewielkim gazie. Gdy ciecz będzie już lekko ciepła dodajemy mąkę i cukier. Od tej pory cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. 



Owoce do dekoracji:
- 5 moreli
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/3 filiżanki cukru 
- dżem z mirabelek 

Przygotowanie
Kroimy morele na ósemki, Wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy cukier, ekstrakt. Zagotowujemy, czemmy około 2 minut, zdejmujemy z gazu do ostygnięcia, odsączmy.

Wypieczone ciasto uzupełniamy gorącym buyniem, ukłądamy morele, a na środek dodajemy dżem z mirabelek.



Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz