Zupa rzodkiewkowa
Kulinarne odkrycie tego roku. Zupa - krem z rzodkiewki jest przepyszny! Piękny różowy kolor i ten ostrawy smaczek... niebo!
Składniki:
- duży pęczek rzodkiewek
- 2 ziemniaki
- 1 jabłko
- 2 cebule
- 2 łyżki serka topionego (u mnie gouda)
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 litr bulionu (u mnie drobiowy)
- 2 łyżki oleju
- 1/4 kostki masła
- 3-4 kromki białego chleba
- sól, pieprz, chili
Przygotowanie:
Gotujemy bulion (jaki kto woli - byle był czysty). Cebule lekko podsmażamy na oleju, dodajemy na patelnie jabłko, ziemniaki i rzodkiewkę - wszystko pokrojone w kostkę. Podsmażamy 3 minuty. Wrzucamy warzywa do gotującego się bulionu. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba. Smażymy do chrupkości. Do zupy dodajemy ser topiony, blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę, chili, pieprz i sól. Do miseczek wsypujemy grzaneczki i zalewamy zupą. Gotowe!
Smacznego
Coś świetnego- u mnie sprawdziłaby się taka zupa na pewno :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące :) Kolor ma fantastyczny :)
OdpowiedzUsuń