niedziela, 17 sierpnia 2014

Malinowy raj - ciasto malinowe

Jedzenie ma to do siebie, że gdy wygląda fantazyjnie smakuje dwa razy lepiej. Nie bójmy się, mieszajmy kolorami, fakturami, składnikami.



Malinowy raj to letnie, smaczne ciasto malinowe na zimno.

Składniki na spód (u mnie blaszka 23x23cm):
- 1/2 kostki masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 proszku do pieczenia

Z podanych składników zagniatamy ciasto. i wykładamy blaszkę. Spód pieczemy przez 15 min w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto ma być jasne, nie musi się zarumieniać. 

Składniki na masę jogurtowo-malinową:
- 1 szklanka malin
- 2 duże jogurty naturalne (u mnie 330 ml)
- 3 łyżki cukru
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny

Jogurt z cukrem i malinami podgrzewamy, ale nie gotujemy.Zdejmujemy z ognia. Blendujemy. Dodajemy do powstałej masy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczania.

Pozostałe składniki:
- galaretka malinowa
- szklanka malin

Składanie:
Na ostygnięty spód wylewamy połowę tężejącej masy jogurtowo-malinowej. Wstawiamy do zastygnięcia do lodówki. Pozostałą masę zostawiamy w temperaturze pokojowej (a raczej kuchennej :)). Wylewamy warstwę galaretki - połowa przygotowanej. Czekamy aż stężeje w lodówce. Wylewamy warstwę jogurtowo-malinową. Czekamy. Układamy maliny, wylewamy pozostałą galaretkę.  



Smacznego :)


6 komentarzy: